Odwiedza nas 29 gości oraz 0 użytkowników.

Dzisiaj jest: 19 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Adolf, Leon, Tymon

slide_7 slide_8 slide_1 slide_3 slide_2 slide_9 slide_10 slide_12

Zamówienia Publiczne

Kontakt E-mail: informatyk@zozbogatynia.pl

eWUŚ informacje

E-usługi

Instrukcje

Pakiet onkologiczny

Obiekt monitorowany

Jak kawa wpływa na zdrowie?

1. Jak działa kofeina ?
Kofeina jest środkiem psychoaktywnym , który stymuluje centralny układ nerwowy, tymczasowo zwiększa czujność. Kofeina zwiększa ilość adrenaliny we krwi oraz prawdopodobnie blokuje receptory adenozyny. Jednocześnie zwiększa wydzielanie dopaminy pobudzającej ośrodki przyjemności w mózgu.

2. Co powoduje kofeina ?
Umożliwia lepsze skupienie uwagi i wydłuża czas koncentracji. W znacznym stopniu poprawia wyniki fizyczne i samopoczucie. Kofeina może również poprawiać pamięć i logiczne myślenie. Jest to najbardziej rozpowszechniona substancja (legalna) psychoaktywna, która wpływa na funkcjonowanie mózgu) na świecie.

3. Gdzie występuje kofeina ?
Kofeina znajduje się w fasoli, nasionach, owocach lub liściach ponad 60 roślin, Znaczne ilości kofeiny znajdują się w: owocach guarany, ziarnach kakaowca, czekoladzie. Niektóre z tych źródeł pochodzenia roślinnego zawiera kofeiny oraz inne stymulanty w tym teofiliny i teobrominy .

4. Jakie dawki kofeiny ?
bezpieczna dawka kofeiny waha się w granicach od 30 do 250mg.
Kubku kawy to 80 do 140mg.
1 czubata łyżeczka zawiera około 100 mg kofeiny. Wynika z tego, że bezpieczną ilością są dwie filiżanki dziennie.
Istnieje oczywiście ryzyko nadużycia kofeiny, ale występuje ono dopiero po spożyciu 750 mg. tej substancji, czyli po wypiciu prawie dziesięciu filiżanek kawy!

5. Czy kofeina jest zdrowa ?
Wiele badań dowodzi, że kofeina w umiarkowanych ilościach ma pozytywne działanie.
kawa wpływa negatywnie na ustrój organizmu wypukując potas i powodując jego nie dobór.
Wypijanie większych ilości kawy (3 – 4 filiżanki) może osłabić przyswajanie wapnia, a nawet prowadzić do znacznych ubytków tego minerału.
Kofeina powoduje również obniżenie poziomu witaminy B1 i to mimo faktu, że kawa zawiera jej dość znaczne ilości.Z szeregu obserwacji wynika, że długotrwale i w większych ilościach stosowana kofeina osłabia kondycję układu nerwowego.

6. Zastosowanie w sporcie
Kofeina jest idealny środkiem ogólnodostępnym który stosowany w sporcie  poprawia koncentracje, motywację i wyniki.
Badania Niemieckich naukowców dowodzą, że systematyczne stosowanie odpowiednich dawek kofeiny przed treningiem wpływa w znacznym stopniu na poprawę wyników sportowych.

7. Łączenie kofeiny
Kofeinę można łączyć z najróżniejszymi środkami :
- kofeina + aspiryna wywołuje zjawisko termogenezy organizmu co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
- kofeina + tauryna + guarana + efedryna można zastosować  jako pobudzający napój energetyzujący który jednocześnie przyspiesza regenerację organizmu po treningu.
Kofeina jest podstawowym składnikiem napojów pobudzających typu REDBULL.

8. Metabolizm kofeiny
kofeina jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i trafia do krwi po ok. 30 – 45 minutach po jej spożyciu. Następnie jest metabolizowana i wydalana przez nerki. Średni czas półtrwania kofeiny w organizmie wynosi 4 godziny (wahając się od 2 do 10 godzin).

9. Kofeina w życiu codziennym
- Expresso kawa 50 ml: 50 mg kofeiny
- Filiżanka kawy z ekspresu do kawy wyposażonego w filtr 125 ml: 80-125 mg kofeiny
- 1 szklanka Coli 200 ml: 13-50 mg kofeiny
- 1 szklanka Mate (Yerba Mate) 150 ml: 25 mg kofeiny
- 1 filiżanka czarnej herbaty 125 ml: 30-60 mg kofeiny
- 1 filiżanka kakao 125 ml: 2-5 mg kofeiny
- Energy Drinks (napoje energetyczne, pobudzające dla sportowców i kierowców, zależnie od producenta) 200 ml: 1-240 mg kofeiny

10. To i owo o kofeinie
- Regularne picie kawy może podnosić stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w surowicy krwi, które są znanymi czynnikami ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
- Regularne picie kawy nie wpływa istotnie na ryzyko jakiejkolwiek choroby nowotworowej
- kofeina może mieć nawet działanie ochronne przed wystąpieniem niektórych chorób nowotworowych, takich jak rak jelita grubego i rak wątroby
- kawa zapobiega zachorowaniu na cukrzyce t. II  chorób Parkinsona oraz chorób wątroby (marskością wątroby i pierwotnym rakiem wątroby).

źródło:

http://mytrainer.pl/strona266-Kofeina.html